KUALA LUMPUR - De 471 mensen die zaterdag werden gearresteerd tijdens een grote demonstratie in Kuala Lumpur zijn allen vrijgelaten. 

Dat liet de politie van de Maleisische hoofdstad zondag weten. Later wordt bepaald of de betogers strafrechtelijk worden vervolgd.

De demonstranten kwamen naar het Onafhankelijkheidsplein om te protesteren voor eerlijke verkiezingen. Op dit vlak heeft de overheid hervormingen beloofd, maar daar hebben de betogers weinig vertrouwen in. Op last van de rechter was het plein zaterdag afgesloten met slagbomen en prikkeldraad, maar daar liepen de demonstranten doorheen.

Met water en traangas dreef de politie ze uiteen.

Volgens de politie deden 30.000 mensen mee aan de betoging, maar onafhankelijke media in het land reppen van meer dan het dubbele aantal. Een dergelijk straatprotest komt niet vaak voor in Maleisië.

Valsspelen

Premier Najib Razak ontkende dit weekeinde gerommel met verkiezingen. ''Wij willen niet worden verkozen door vals te spelen'', zei hij. ''Wij zijn een regering die is verkozen door het volk.'' De premier zou verkiezingen willen in juni, maar de betogers willen dat die worden uitgesteld tot hervormingen op dit gebied zijn uitgevoerd.

Vorig jaar frustreerde de politie echter ook een massabetoging, waarin werd geroepen om economische en politieke hervormingen. Demonstranten stelden onder meer dat het kiessysteem geplaagd wordt door fraude. Bij die demonstratie werden ongeveer 1600 mensen opgepakt.

Betoging Maleisië