BELFAST - In Noord-Ierland is een zware bom ontdekt. Het explosief van 250 kilo is onschadelijk gemaakt.

Als het was ontploft ''zou iedereen binnen 50 meter zijn omgekomen en iedereen binnen 100 meter zwaargewond zijn geraakt'', liet de chef van de Noord-Ierse politie zaterdag weten.

Volgens de politie was de bom waarschijnlijk het werk van katholieke terroristen. Het explosief was verstopt in de laadruimte van een bestelbusje, dat was geparkeerd op een weg bij de grens met Ierland.

Ook in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast werd een bom ontdekt. Die zat onder een geparkeerde auto. Ongeveer 70 huizen werden ontruimd. De bom is onschadelijk gemaakt. In een katholieke wijk van Belfast werden wapens en munitie in beslag genomen.

Geweld

Noord-Ierland maakt deel uit van Groot-Brittannië. Tientallen jaren lang ging het gebied gebukt onder geweld. Katholieke bewegingen als de IRA streefden naar aansluiting bij Ierland, protestanten wilden 'Ulster' juist onder Brits bestuur houden.

Duizenden mensen kwamen om het leven. Sinds een vredesakkoord in 1998 is het relatief rustig, maar de laatste jaren groeit de angst voor een nieuwe geweldsgolf.