KHARTOEM - Sudan heeft zaterdag drie westerlingen opgepakt. Dat gebeurde in het betwiste gebied bij de grens met Zuid-Sudan.

Het zijn een Brit, een Noor en een Zuid-Afrikaan. Ook een Zuid-Sudanees zou zijn vastgezet.

De vier reden in twee auto's. Volgens het leger van Sudan hadden ze een militaire achtergrond en vervoerden ze militaire apparatuur.

''Dit bevestigt wat we al eerder hebben gezegd, dat Zuid-Sudan bij zijn agressie steun uit het buitenland krijgt'', zei een Sudanese legerwoordvoerder. Het kwartet is voor verhoor overgebracht naar de Sudanese hoofdstad Khartoem.

Heglig

De vier werden gearresteerd in Heglig, een olierijke streek waar Sudan en Zuid-Sudan om vechten. Wat ze daar deden is niet bekend. Volgens Zuid-Sudan zaten de vier in een vrachtwagen met hulpgoederen van de Verenigde Naties en waren ze de weg kwijtgeraakt.

De VN-missie in Zuid-Sudan laat weten dat vier van haar medewerkers zijn gearresteerd en naar Khartoem zijn gebracht. Een woordvoerster wilde geen verdere details geven.

China

Het armlastige Zuid-Sudan krijgt financiële steun van China. Peking pompt de komende jaren een bedrag van 8 miljard dollar, omgerekend 6 miljard euro, in het jonge Afrikaanse land.

Van dat geld worden onder meer wegen, bruggen en waterkrachtcentrales gebouwd. Ook wil Zuid-Sudan de landbouw en telecommunicatie verbeteren.

Dat heeft de woordvoerder van de Zuid-Sudanese regering zaterdag bekendgemaakt. President Salva Kiir bracht afgelopen week een bezoek aan China.

Peking was in het verleden een grote koper van olie uit Sudan. Die velden liggen inmiddels deels in Zuid-Sudan, dat vorig jaar onafhankelijk werd. In de grensstreek wordt de laatste tijd hevig gevochten.

Sudan pakt westerlingen op bij zuidergrens