SARAJEVO - De moslimbevolking van Srebrenica zal wegtrekken als voormalige inwoners van de stad, die tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995) zijn weggevlucht voor het leger van generaal Ratko Mladic, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer mogen stemmen.

Dat zeiden vertegenwoordigers van de vereniging 'Moeders van Srebrenica' na het bezoek van VS-ambassadeur Patrick Moon aan de stad, zo meldde de Bosnische krant Dnevni Avaz zaterdag.

Voorzitter Hatidza Mehmedovic van de vereniging verklaarde dat de ambassadeur niet meer langs hoeft te komen als die uitzondering er niet komt. Geen enkele ambassadeur is dan volgens haar nog welkom.

Tot nu toe konden ook voormalige inwoners van Srebrenica bij gemeenteraadsverkiezingen hun stem uitbrengen. Zo werd voorkomen dat Bosnisch-Servische partijen in de gemeenteraad een meerderheid zouden krijgen en dat er een Servische burgemeester zou komen.

Sinds het eind van de burgeroorlog, toen Bosnisch-Servische militairen naar schatting zo'n 7000 moslims uit Srebrenica vermoordden, bestond de meerderheid in de gemeenteraad uit moslims en was de burgemeester altijd een moslim.