KIEV - De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is zaterdag aangekomen in de zuidoostelijk gelegen stad Dnjepropetrovsk, waar vrijdag vier ontploffingen plaatsvonden. 

Janoekovits liet weten dat het onderzoek naar de bomaanslagen snel wordt uitgevoerd. Door de aanslag raakten ongeveer 30 mensen gewond, van wie er nu nog 22 in ziekenhuizen liggen. De bommen zaten in vuilnisbakken.

Justitie spreekt van een terroristische daad.

''We moeten de daders zo snel mogelijk vinden en straffen'', aldus de president. ''We moeten proberen erachter te komen welke motivatie en welk doel ze hebben.''

Hij zei dat lokale autoriteiten 250.000 dollar (bijna 200.000 euro) hebben uitgeloofd voor informatie die leidt naar de daders. Over de huidige stand van het onderzoek kon Janoekovitsj nog niets zeggen.

De veiligheidsdienst van Oekraïne heeft mensen die informatie hebben over de aanslagen, opgeroepen te bellen met een speciaal telefoonnummer.

Uitdaging

De president heeft de aanslagen een ''uitdaging voor het land'' genoemd, aangezien Oekraïne samen met Polen binnenkort gastheer is voor het EK voetbal.

De Europese voetbalbond UEFA heeft al laten weten de ontwikkelingen in het land scherp in de gaten houden. De bond ziet nog geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. Nederland speelt in Charkov de groepswedstrijden. Dnjepropetrovsk is geen speelstad. Het EK begint op 8 juni.

Timosjenko

De Oekraïense oppositieleidster Joelia Timosjenko, die op dit moment gevangen zit, werd in Dnjepropetrovsk geboren. De voormalige premier, die al is veroordeeld tot 7 jaar cel voor machtsmisbruik, staat opnieuw voor de rechter.

Dit keer gaat het om belastingontduiking en verduistering. Zaterdag werd bekend dat het proces tegen haar vertraging oploopt omdat ze rugproblemen heeft. Timosjenko heeft een hernia, maar wil zich niet laten behandelen door Oekraïense artsen. Ze is bang vergiftigd te worden.

De vrouw, bekend om haar grote vlecht, geldt als de grootste tegenstander van president Janoekovitsj. Volgens westerse waarnemers is haar rechtsgang politiek gemotiveerd.

Dnjepropetrovsk staat te boek als een rustige stad. De plaats geldt als een belangrijke spil in de industriële en technologische sector in Oekraïne. Veel leden van de Oekraïense politieke elite komen er vandaan.