Nederlanders weigeren Zuid-Sudan te verlaten
De hoofdstad Juba, waar de meeste landgenoten wonen, wordt vooralsnog als veilig beschouwd.
Sudan en Zuid-Sudan, dat vorig jaar onafhankelijk werd, staan al twee weken op de rand van oorlog. Deze week noemde de Sudanese president Omar al-Bashir de leiders van Zuid-Sudan 'insecten.'
Bombardementen op Zuid-Sudanees grondgebied namen toe nadat zuiderlingen het betwiste oliestadje Heglig innamen. Na tien dagen trok het zuiden zijn troepen terug, maar het geweld in de grensregio houdt aan.
Registreren
Nederlanders in het nieuwste land ter wereld worden opgeroepen om zich te registreren bij de ambassade. Van de 77 geregistreerden is Christina Hiemstra de enige die in de grensstreek woont.
''De situatie is onvoorspelbaar. Laatst dachten we dat het rustig was, toen er opeens drie Antonovs over kwamen.'' De Antonovs zijn oude transportvliegtuigen die Sudan gebruikt voor bombardementen in Zuid-Sudan.
Weinig zorgen
''Ik maak me weinig zorgen over die bombardementen'', reageert Ben Kalkman laconiek. Hij is directeur van een lokale bank in de hoofdstad Juba. ''Sudan's wapentuig is oude troep. Die Antonovs zijn trage bromvliegen, waarvan ze de laadklep open doen om er handmatig een bom uit te duwen.
Meestal richten ze weinig schade aan.'' Bij bombardementen op een strategische brug bij de noordelijke stad Bentiu vielen tenminste zeven doden, terwijl de brug niet geraakt werd.
Grondgevechten
Zuid-Sudan is zo groot als Frankrijk. De nog niet definitief vastgestelde grens met Sudan is 2000 kilometer lang. Het gebied waar grondtroepen nu met elkaar slaags zijn ligt zo'n 600 kilometer ten noorden van Juba.
''Grondgevechten zullen de hoofdstad dan ook niet snel bereiken'', stelt Raymond Dorst, directeur van het bedrijf ICS dat onder andere veiligheidsadvies geeft.
Dorst woont al 5 jaar in Zuid-Soedan en is erg positief over het land. ''De investeringsmogelijkheden zijn prima. Hier in Juba is er niets aan de hand, het leven gaat gewoon door. Je moet alleen nu niet naar Bentiu, en goed uitkijken in de grensgebieden.''
Evacuatieplan
De Nederlandse ambassade heeft desondanks een evacuatieplan klaarliggen voor als Juba, bijvoorbeeld vanuit de lucht, zou worden aangevallen. ''Sudan kan zich zo'n luchtaanval diplomatiek gezien helemaal niet veroorloven'', meent Dorst.
Christina Hiemstra, die voor een ontwikkelingsorganisatie werkt, heeft nog geen plannen om de noordelijke stad Malakal te verlaten. ''Daar heb ik het veel te druk voor. Door de regentijd zijn de wegen rondom Malakal alleen in de eerste maanden van het jaar te bereiken, dus nu moeten we ons werk doen. Ondanks alle geruchten verwacht ik geen aanval op Malakal. Dat zou totale oorlog ontketenen.''