WASHINGTON - Amerikaanse experts maken zich zorgen over de radicalisering van extremisten via Internet en kleine terreurcellen.

Zogenoemde 'lone wolves' worden aangemoedigd door berichten van media die verbonden zijn met al-Qaeda en zijn aanhangers, stellen de experts die advies uitbrengen aan de Amerikaanse overheid over antiterroristische maatregelen.

De kernorganisatie van al-Qaeda in Pakistan is mede door de Arabische Lente van vorig jaar nagenoeg weggevaagd, concluderen de experts een jaar nadat al-Qaedaleider Osama bin Laden werd gevonden en door de Amerikanen werd geliquideerd.

Volgens de deskundigen kan de terreurorganisatie nu niet een aanslag zoals 9/11 uitvoeren. Ook de kans op bijvoorbeeld een aanslag met chemische of atoomwapens is het komende jaar niet groot, menen ze.

Bin Laden wordt gezien als het brein achter de aanslagen in de VS in 2001. Die terreurdaden kostten 2976 mensen het leven.

Bedreiging

De Amerikanen hebben op dit moment vier organisaties gelieerd aan al-Qaeda in het vizier, die nog steeds een bedreiging vormen voor de VS. Zo is er een zijtak in Irak, die zich mogelijk uitbreidt naar Syrië. Verder zit er een tak in Jemen. Die bleken bij verijdelde aanslagen onder meer in vliegtuigen bommen te hebben verstopt in ondergoed en inktpatronen voor printers.

In Noord-Afrika zit een gelieerde organisatie die zich richt op ontvoeringen van westerlingen, tot nu toe voor losgeld. De deskundigen vrezen echter dat het kidnappen militante doeleinden kan krijgen.

Ook is er een Somalische zijtak die een bedreiging vormt voor de VS. Het lijkt er volgens de experts echter op dat die steeds minder belangstelling en steun weet te kweken in het Westen.