PARAMARIBO - De kans is groot dat Suriname in november gastland zal zijn van een grote politieke conferentie van parlementariërs uit de Europese Unie en de ACP-landen.

Dat bleek vrijdagmiddag tijdens een persconferentie van de voorbereidingscommissie van deze halfjaarlijkse parlementaire bijeenkomst.

De ACP is de organisatie van voormalige Europese koloniën in Afrika, de Cariben en de Pacific.

Aan de conferentie zullen tussen de 400 en 500 parlementariërs uit 105 landen meedoen. Het besluit om de top in Suriname te houden is al in maart van dit jaar genomen.

De afgelopen week heeft een technische commissie onderzocht of Suriname de organisatie van deze grote conferentie aan zal kunnen. Hun bevindingen zijn positief, vertelde parlementariër Robin Parmessar, lid van de Surinaamse voorbereidingscommissie.

''Er zijn voldoende hotelkamers geboekt en ook de andere faciliteiten voldoen aan de eisen'', aldus Parmessar.

Amnestiewet

Als reactie op het aannemen van de omstreden amnestiewet heeft CDA-Europarlementariër Ria Oomen enkele weken geleden geprobeerd een lobby te starten om te voorkomen dat collega's in contact zouden komen met de Surinaamse president Desi Bouterse.

De amnestiewet zorgt ervoor dat betrokkenen bij de decembermoorden uit 1982 vrijuit gaan, inclusief hoofdverdachte Bouterse. Parmessar maakt zich niet druk om deze actie.

''We hebben de parlementariërs duidelijk gemaakt dat als ze naar Suriname komen, daar ook bij hoort dat ze president Bouterse ontmoeten. Ons standpunt is wat dat betreft duidelijk'', aldus Parmessar.