DUBAI - Iran gaat in mei weer praten met het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA. Dat heeft de Iraanse ambassadeur bij de VN-organisatie volgens de staatsmedia in Teheran vrijdag gezegd.

In februari vertrokken inspecteurs van het IAEA uit Iran, zonder dat ze iets wijzer waren geworden over het nucleaire programma van dat land. Ook lukte het niet afspraken over verdere inspecties te maken.

Het overleg heeft op 13 en 14 mei plaats in Wenen, waar de VN-organisatie is gevestigd. Westerse landen, Israël en soennitische regimes in de Arabische wereld vermoeden dat Iran in het geheim aan kernwapens werkt. Teheran spreekt dat tegen en stelt dat het slechts vreedzame bedoelingen heeft.

Sancties

Iran, dat ondanks een reeks sancties weigert te stoppen met het verrijken van uranium, heeft ook de onderhandelingen hervat met zes wereldmachten over zijn nucleaire programma. De partijen hebben besloten elkaar weer te ontmoeten in Bagdad op 23 mei.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi zei maandag dat Iran optimistisch is dat de gesprekken met de Verenigde Staten, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië vooruitgang zullen boeken.