PRAAG - Het centrum-rechtse kabinet van premier Petr Necas in Tsjechië heeft vrijdag een vertrouwensstemming in het parlement overleefd.

Het kreeg de steun van 105 parlementariërs. 93 volksvertegenwoordigers stemden tegen en 2 waren afwezig. Het debat duurde 9 uur.

De uitslag van de stemming was verwacht. Weliswaar kwam het deze week tot een scheuring in de centrumpartij VV (Publieke Zaken), de kleinste coalitiepartij, maar er bleven voldoende VV-parlementariërs over die de regering steunden.

De andere partijen in de regering zijn de conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS) van Necas en het rechtse TOP 09. De coalitie is bijna 2 jaar aan de macht en kon voor de scheuring in de VV rekenen op 118 zetels in het parlement.

Onpopulair

De regering van Necas is door zijn harde bezuinigingsbeleid zeer onpopulair. In Praag demonstreerden zaterdag 90.000 mensen tegen de voorgenomen economische maatregelen van de regering. Die zijn bedoeld om het begrotingstekort onder 3 procent te krijgen, zoals Brussel eist.

Tsjechië werd in 2004 lid van de Europese Unie, maar heeft de euro nog niet ingevoerd.