AMSTERDAM - De Nederlandse regering ziet niets in een boycot van het EK voetbal. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Duitsland woedt een debat over een boycot uit protest tegen de gevangenschap van de Oekraïense oppositieleider Joelia Timosjenko. Meerdere politici dreigen niet naar EK-wedstrijden te komen uit protest tegen de gevangenschap van de Oekraïense oud-premier.

Timosjenko zit een straf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik tijdens haar premierschap en zou in de gevangenis mishandeld worden. Volgens het Westen is zij slachtoffer van een politiek proces.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft zijn zorgen vorige week 'krachtig overgebracht' aan zijn Oekraïense collega. "Een boycot is op dit moment echter niet aan de orde voor het kabinet", laat zijn woordvoerder weten.

Protest

Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel overweegt volgens de krant Financial Times Deutschland een boycot. Donderdag liet een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie, de Luxemburgse Viviane Reding, al weten het toernooi in Oekraïne te zullen boycotten uit protest tegen de behandeling van de opgesloten oppositieleidster.

Vooral in Duitsland is een hevige publieke discussie gaande. Voorafgaand aan het nieuws van Merkel werd donderdag al bekend dat de Duitse president Joachim Gauck een gepland bezoek aan Oekraïne heeft afgezegd.

Gevangen

Eerder deze week werd in Oekraïense media gesuggereerd dat de EK-wedstrijd Nederland-Duitsland op 13 juni het doelwit zou kunnen worden van diplomatieke speldenprikken. Deze wedstrijd vindt plaats in de Oost-Oekraïense stad Charkov, waar Timosjenko gevangen wordt gehouden.