BRUSSEL - Een 31-jarige Belg die toekeek bij de verkrachting van een 56-jarige vrouw is vrijdag schuldig verklaard aan verkrachting.

De juryrechtbank in Brussel achtte de man ook schuldig aan de daad omdat hij 20 minuten lang toekeek terwijl de vrouw werd verkracht. Later vrijdag hoort de man hoe lang hij de cel in moet. Het Openbaar Ministerie heeft 12 jaar geëist.

Volgens de jury heeft de 31-jarige man door toe te kijken de verkrachting mogelijk gemaakt. Bovendien heeft zijn aanwezigheid verhinderd dat de vrouw kon vluchten of zich kon verzetten, aldus de jury.

De vrouw kwam om door de verkrachting. De 39-jarige man die de vrouw daadwerkelijk verkrachte en verstikte, werd ook schuldig bevonden. Er is 30 jaar cel tegen hem geëist.

Schuldig verzuim

Een derde kompaan, een 34-jarige man, werd vrijgesproken voor verkrachting omdat hij vrijwel onmiddellijk vertrokken was. Hij is wel schuldig bevonden voor het zogeheten schuldig verzuim, omdat de man geen hulp bood of hulpdiensten inschakelde. Hij riskeert een jaar celstraf.