GENEVE - De voorhoede van de waarnemersmissie van de Verenigde Naties in Syrië is maandag compleet. Dat heeft een woordvoerder van de internationale gezant Kofi Annan vrijdag laten weten.

Dat heeft een woordvoerder van de internationale gezant Kofi Annan vrijdag laten weten.

Met de 15 waarnemers die maandag in Syrië arriveren, is de voorhoede van 30 personen compleet, aldus de zegsman.

Ook zei hij dat er alles aan wordt gedaan om de complete missie van 300 man zo snel mogelijk in het Arabische land te krijgen. De zegsman sprak berichten tegen dat de missie vertraging heeft opgelopen.

Wankel

De waarnemersmissie heet officieel Unsmis en moet toezien op het staakt-het-vuren in Syrië. Het bestand is zeer wankel en vrijwel dagelijks vallen er doden door de strijd tussen het leger en opstandelingen.

Bij gevechten tussen het leger en opstandelingen in de stad Homs kwam in de nacht van donderdag op vrijdag een legerdeserteur om het leven, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Vijftien andere overlopers raakten gewond.

In de hoofdstad Damascus was vrijdag een luide explosie te horen, meldden bewoners. Volgens tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad gaat het om een autobom. Over mogelijke slachtoffers is niet bekend.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in de special