TOKIO - De Verenigde Staten gaan 9000 mariniers die gestationeerd zijn op het Japanse eiland Okinawa onderbrengen op het eiland Guam, Australië en Hawaii.

Dat hebben Japan en de VS vrijdag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Op Okinawa zullen nog 10.000 militairen blijven.

Washington hoopt met de actie de soms moeizame relatie met de Aziatische bondgenoot door de aanwezigheid van Amerikaanse militairen te verbeteren.

Japan en de Verenigde Staten hebben al lange tijd onenigheid over Okinawa. Ongeveer de helft van de 47.000 Amerikaanse militairen in Japan zitten op het eiland.

De bekendmaking komt vlak voor een bezoek aan Washington van premier Yoshihiko Noda. Hij zal maandag de Amerikaanse president Barack Obama bezoeken.

Spanningen

Er zijn al lange tijd spanningen tussen de VS en Japan over de luchtmachtbasis Futenma op het strategisch gelegen Okinawa, dat dichter bij Taiwan ligt dan bij Japan.

In 2006 werd een overeenkomst bereikt om het militaire vliegveld te verplaatsen van het dichtbevolkte gebied naar een rustig gebied, maar dat besluit is nooit uitgevoerd. Veel Japanse activisten willen dat de basis op het ongeveer 1,5 miljoen inwoners tellende eiland helemaal wordt opgedoekt.

Verkracht

In 1995 ontstond er veel ophef toen Amerikaanse militairen een 12-jarig meisje hadden verkracht. Er was een plan om de heel basis op het eiland te ontmantelen, maar het is onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd heftig gevochten tussen Amerikaanse en Japanse troepen, waardoor vele tienduizenden Japanse militairen en burgers omkwamen. Ook ruim 12.000 Amerikaanse troepen lieten het leven.

Na de oorlog vestigden de VS hier een aantal marine- en luchtmachtbases.