AMSTERDAM - De Russische president Dmitri Medvedev beschouwt zijn aanstaande baanwissel met premier Vladimir Poetin als een stap die de democratie versterkt.

Hij gaat ervan uit dat zij tweeën Rusland 'nog een lange tijd' zullen regeren. Medvedev zei dit donderdag in een zeldzaam openhartig, live uitgezonden interview met televisiejournalisten.

"Het is niet verkeerd dat de toekomst en het politieke leven van een land niet afhangen van de nukken van een man, maar dat alle besluiten worden genomen na een discussie en dat er meerdere mensen in het land zijn die invloed kunnen uitoefenen op het politieke proces", zei Medvedev.

"Dit is normaal. Dit is beweging naar democratie." Op de vraag hoe lang Poetin en hij nog aan de macht blijven, antwoordde Medvedev: "Iedereen kan gerust zijn. Dit is voor een lange tijd."

Poetin begint op 7 mei aan een zesjarige termijn als president. Verwacht wordt dat hij de volgende dag Medvedev formeel voordraagt voor het premierschap. Van 2000 tot 2008 was Poetin ook al president; een termijn was toen nog vier jaar.

Voorgekauwde interviews

Het twee uur durende gesprek van Medvedev met de journalisten was opvallend open, vergeleken met de voorgekauwde interviews die Poetin meestal geeft, waarin hij zelden wordt tegengesproken of geënterrumpeerd.

Zo zei Aleksej Pivovarov van de zender NTV dat hij dikwijls op 'restricties' in de verslaggeving stuit. Zijn bazen verdedigen die restricties als datgene 'wat politiek gepast is', zei hij. NTV was ooit het boegbeeld van de onafhankelijke Russische televisie, maar dat veranderde nadat Poetin ervoor had gezorgd dat de zender door het staatsgasbedrijf Gazprom werd ingepalmd.

Corruptie

Ook werd Medvedev gevraagd naar het mislukken van zijn campagne tegen corruptie, een van de speerpunten van zijn beleid als president. Hij gaf de schuld aan wat hij een wereld van bureaucraten noemde, die hun eigen 'corporatie' hebben gevormd en zich verzetten tegen verandering.

Het probleem is dusdanig vergroeid in het systeem, dat het niet kan worden opgelost door alleen maar degenen die corrupt zijn de laan uit te sturen. Er is een mentaliteitsverandering nodig, zei Medvedev, die zei dat de steekpenningen die burgers aan bijvoorbeeld leerkrachten of artsen betalen net zo fout zijn als de corruptie in de hoogste kringen.

Tijdens het presidentschap van Medvedev is omkoping niet minder geworden. Volgens een studie betaalden de 143 miljoen Russen in 2010 naar schatting 164 miljard roebel (4,2 miljard euro) aan 'alledaagse' steekpenningen.