FREETOWN - De veroordeling van Charles Taylor, voormalig krijgsheer en president van Liberia, is in Sierra Leone door duizenden mensen met gejuich ontvangen.

Sommige van hen juichten, anderen lieten het nieuws even rustig bezinken. Taylor werd medeschuldig verklaard aan oorlogsmisdaden in het West-Afrikaanse land Sierra Leone in de jaren '90.

Slachtoffers van het geweld en andere inwoners van Sierra Leone volgden de rechtszaak op televisieschermen in het hoofdgebouw van het Speciaal Hof voor Sierra Leone in de hoofdstad Freetown.

'Gerechtigheid'

De voorzitter van de vereniging voor mensen met een amputatie, Al Hadji Jusu Jarka, is erg blij met de schuldigverklaring. ''Ik heb het gevoel dat er nu gerechtigheid is. Wij slachtoffers hopen dat Taylor 100 jaar of een nog langere gevangenisstraf krijgt.'' In de oorlog in Sierra Leone werden veel mensen verminkt.

Niet iedereen is blij met deze 'gerechtigheid'. Ken Sesay is een van hen. Hij verloor zijn linkerbeen. ''Je kunt Taylor een gevangenisstraf geven, maar wat gebeurt er met ons? Waarom worden wij niet geholpen?''

Verscheidene mensenrechtenorganisaties denken dat de schuldigverklaring wel degelijk effect heeft. Het hoofd van Amnesty International in Sierra Leone, Brima Abdulai Sheriff: ''De uitspraak is een duidelijke boodschap naar hooggeplaatste figuren. Ook zij zullen hun straf niet ontlopen.''