ATHENE - Aan de verkiezingen op 6 mei in Griekenland doen 32 partijen mee. Dat heeft het hooggerechtshof in Athene donderdag besloten.

Daarmee breekt het land met de traditie dat de verkiezingen gedomineerd worden door twee partijen, de socialistische PASOK en de conservatieve Nieuwe Democratie.

De twee grote machtsblokken hebben achterban verloren aan allerhande kleinere groeperingen die de afgelopen periode opkwamen. Die profiteerden van de onvrede onder de bevolking over het strenge overheidsbeleid, waarmee een bankroet van Griekenland moet worden voorkomen.

Kiesdrempel

Opiniepeilingen wijzen uit dat waarschijnlijk ongeveer tien partijen de kiesdrempel slechten en in het parlement komen, inclusief de partijen die nu al vertegenwoordigers hebben. Het gerechtshof wees enkele partijen die mee wilden doen, op technische gronden af. De politici die onder de naam ''Tirannendoders'' wilden meedingen, moeten eerst hun naam veranderen.

De verkiezingen volgen op het aftreden van de interim-regering van Lucas Papademos die in het parlement werd gesteund door PASOK en Nieuwe Democratie. Griekenland kampt met de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, een recordaantal werklozen en pijnlijke ingrepen in pensioenen en salarissen.

Alles over Griekenland in ons dossier