LEIDSCHENDAM - Ex-president Charles Taylor van Liberia is schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone in de jaren negentig.

Dit stelde rechter Richard Lussick van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) donderdagochtend.

Hij kon weliswaar geen bevelen geven aan de rebellenbeweging RUF, die moordde, verkrachtte en mensen verminkte. Maar met zijn financiële en militaire steun heeft hij volgens de rechters wel degelijk substantieel bijgedragen aan de misdaden.

Straf

Het SCSL houdt op 16 mei in Leidschendam een hoorzitting voor de bepaling van een gepaste straf voor ex-president Charles Taylor van Liberia. De rechters doen dan op 30 mei uitspraak over de strafmaat.

Als de schuld en de straf door de Kamer van Beroep van het SCSL worden bevestigd, moet Taylor zijn celstraf uitzitten in Groot-Brittanië. Daarover is in 2006 in VN-verband overeenstemming bereikt, voordat Taylor voor berechting uit West-Afrika werd overgebracht naar Nederland.

Verdediging

De verdediging zegt dat Taylor zich wel bemoeide met de burgeroorlog in de jaren '90, maar dan in de rol van stichter van vrede. De rechters zijn van dit verweer niet onder de indruk: volgens Lussick bleef Taylor stiekem wapens leveren en het conflict aanwakkeren, terwijl hij zich in het openbaar voordeed als stichter van vrede.

Taylor wist ook dat die opstandelingen sinds 1996 misdaden pleegden zoals moorden en het ontvoeren van kinderen. Hij ging desondanks door met steun aan de rebellen in het buurland, aldus voorzittend rechter Richard Lussick.

Het is het eerste vonnis dat door een internationaal tribunaal wordt uitgesproken over een voormalig staatshoofd.

Bloeddiamanten

Taylor kreeg 'bloeddiamanten' van de rebellenbeweging RUF in buurland Sierra Leone.

Volgens de rechters kreeg Taylor de bloeddiamanten in ruil voor wapens en munitie. Die link is de spil van de zaak van SCSL-hoofdaanklaagster Brenda Hollis tegen Taylor. Zij riep zelfs het Britse supermodel Naomi Campbell als getuige op om dat te bewijzen.

Taylor ontkent dat hij ooit iets te maken heeft gehad met bloeddiamanten. 

Opgepakt

Taylor werd in maart 2006 in Nigeria opgepakt toen hij in een met geld volgestouwde auto op de vlucht was. Zijn proces is om veiligheidsredenen niet in Freetown maar in Nederland gehouden. Het begon in juni 2007.

Taylor was van 1997 tot 2003 president van het West-Afrikaanse Liberia, dat aan Sierra Leone grenst.

Het Siera Leone-tribunaal kwam 10 jaar geleden van de grond na overleg tussen de regering van het West-Afrikaanse land en de Veiligheidsraad van de VN. Het heeft in de hoofdstad Freetown alle andere processen afgerond.

Uitspraak tegen Charles Taylor