CAIRO - Oud-premier Ahmed Shafiq van Egypte mag toch meedoen aan de presidentsverkiezingen.

De kiescommissie had hem dinsdag nog afgewezen. Dat gebeurde nadat de regerende militaire raad de kandidatuur van hoge functionarissen onder oud-president Hosni Mubarak onmogelijk had gemaakt.

Maar woensdag werd zijn beroep tegen de beslissing van de commissie alsnog gehonoreerd, meldde het Egyptische staatspersbureau Mena.

Shafiq (61) was eind januari 2011 de laatste premier die Mubarak benoemde. Enkele weken later trad de president, die Egypte sinds 1981 had geregeerd, onder druk van massale protesten tegen zijn bewind af. Shafiq stapte op 3 maart 2011 op.

Goedkeuren

''De beslissing om het beroep van mijn cliënt goed te keuren, bewijst dat de kiescommissie functioneert als een onafhankelijk lichaam zoals de wet voorschrijft'', zei de advocaat van Shafiq.

De kiescommissie besloot ook de door de militaire raad toegepaste wettelijke maatregel op grond waarvan de kandidatuur van Shafiq werd afgewezen, voor te leggen aan het Constitutioneel Hof. Dat moet besluiten of de maatregel al dan niet in strijd is met de grondwet.

Alles over de situatie in Egypte en over de onrust in het Midden-Oosten