LIMA - Joran van der Sloot krijgt op 8 mei bezoek in zijn cel van een Peruaanse rechter in verband met het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten.

Dat maakte justitie in de Peruaanse hoofdstad Lima woensdag (plaatselijke tijd) bekend.

Het bezoek is onderdeel van een procedure in Peru om al dan niet gehoor te geven aan het uitleveringsverzoek van de Amerikanen. De rechter doet verslag aan het Hooggerechtshof en dit formuleert een resolutie.

Die wordt bekeken door het ministerie van Justitie en mensenrechten. Het ministerie neemt de beslissing. Als Van der Sloot wordt uitgeleverd, gaat hij voor zijn proces naar de Verenigde Staten. Daarna gaat hij terug naar Peru om zijn resterende straf uit te zitten.

Uitzitten

Als hij ook in de Verenigde Staten veroordeeld wordt, gaat hij pas na zijn straf in Peru uitgezeten te hebben naar de gevangenis in de VS.

Van der Sloot wordt beschuldigd van afpersing. Hij zou de moeder van Natalee Holloway geld hebben gevraagd om haar te zeggen wat er met het lichaam van haar dochter is gebeurd. Het zou gaan om 250.000 dollar, waarvan Van der Sloot al 25.000 dollar had gekregen.

In Peru is Van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar gevangenis en een kleine 60.000 euro smartengeld voor de moord op en beroving van de Peruaanse Stephany Flores.