DEN HAAG - Het aantal mislukte, verijdelde en geslaagde terroristische aanslagen in de Europese Unie blijft volgens Europol afnemen.

Het samenwerkingverband van Europese politiediensten registreerde vorig jaar in totaal 174 aanslagen in zeven landen, waarvan de meeste in Frankrijk (85), Spanje (47) en Groot-Brittannië (26). Nederland komt in deze lijst niet voor.

Ook het aantal arrestaties wegens terrorisme daalde, meldde de Europese politieorganisatie in een woensdag gepubliceerd rapport. In totaal werden vorig jaar 484 verdachten aangehouden.

Ook deze lijst wordt aangevoerd door Frankrijk (172), gevolgd door Ierland (69) en Spanje (64). Nederland staat op deze lijst met drie arrestaties.

Dreiging

Deze gunstige ontwikkelingen laten volgens directeur Rob Wainwright van Europol onverlet dat terrorisme en extremistisch geweld in de EU nog altijd een significante dreiging vormen.

Hij waarschuwt in dat verband voor eenlingen (lone actors), zoals de Noor Anders Behring Breivik die in Oslo terechtstaat voor aanslagen waardoor vorig jaar 77 doden vielen.

Ook moet volgens Europol nog altijd rekening worden gehouden met aanslagen van terroristen die verbonden zijn met of zich laten inspireren door al-Qaeda. Wainwright merkt in dat verband op dat de vrees bestaat dat de Olympische Spelen die van de zomer in Londen worden gehouden doelwit zou kunnen zijn.