PARIJS - Als hij op 6 mei tot president van Frankrijk wordt gekozen, zal François Hollande zijn Europese partners vier voorstellen doen voor wijziging van het begrotingspact van de Europese Unie.

Dat heeft hij woensdag tegen journalisten gezegd.

Hollande zal onder meer pleiten voor de invoering van euro-obligaties, niet om schulden te bundelen, maar om projecten op het gebied van de infrastructuur te financieren. Ook wil de socialistische presidentskandidaat meer financieringsmogelijkheden van de Europese Investeringsbank vrijmaken.

Hollande zal ook aandringen op de instelling van een belasting op financiële transacties en op de besteding van wat er van de Europese structuurfondsen nog over is.

Risico

De presidentskandidaat zei dat het belangrijkste risico van dit moment is dat de Europese economie in een recessie blijft verkeren, omdat er onvoldoende financieringsmogelijkheden voor het bedrijfsleven zijn. Hollande sprak waardering uit voor uitlatingen van de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi.

Die zei woensdag in het Europees Parlement dat de eurolanden zich niet alleen op bezuinigingen moeten richten, maar ook de economische groei moeten stimuleren.

Lees alles over de verkiezingen in de Franse verkiezingen