OSLO - Tienduizenden mensen in Noorwegen hebben donderdag als daad van verzet tegen haat en terreur gezamenlijk een kinderliedje gezongen. Volgens massamoordenaar Anders Behring Breivik wordt dit nummer gebruikt om jonge Noren te indoctrineren.

In miezerig weer kwamen zo'n veertigduizend mensen bijeen op een plein in het centrum van Oslo om het liedje Kinderen van de regenboog te zingen. Daarna legden zij ter nagedachtenis aan Breiviks slachtoffers rozen op de trappen van de rechtbank waar de 33-jarige Noor wordt berecht.

Het nummer van de zanger Lillebjørn Nilsen is een Noorse vertolking van het nummer My Rainbow Race van de Amerikaanse folkzanger Pete Seeger uit 1971.

Breivik zei vrijdag over Nilsen in de rechtbank: ''Hij is een goed voorbeeld van een marxist die is geïnfiltreerd in de culturele sector. Hij schrijft muziek die wordt gebruikt om kinderen te hersenspoelen.''

Een organisatrice van het protest zei dat het nummer van Nilsen juist staat voor verscheidenheid en ''de gemeenschap waarin wij hebben gekozen te leven''. Het idee voor de demonstratie ontstond op de website Facebook.

Lees alles over het proces Breivik in onze special

Noren zingen tegen haat Breivik