NEW YORK - Het veilinghuis Christie's brengt in juni een exemplaar van de Amerikaanse grondwet onder de hamer dat in bezit van George Washington is geweest.

Washington was van 1789 tot 1797 de eerste president van de Verenigde Staten. Christie's schat dat het in leer gebonden document 2,3 miljoen euro kan opbrengen.

Het exemplaar van ongeveer 100 pagina's bevat alle documenten van het Eerste Congres, waaronder het ontwerp van de Bill of Rights, die tot voorbeeld heeft gediend voor alle moderne grondwetten.

Het Eerste Congres was de eerste zitting van het Amerikaanse parlement (Congres), dat uit twee kamers bestaat: het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het kwam in 1789 bijeen en vergaderde 2 dagen.

Hoofdstad

In die tijd richtten de volksvertegenwoordigers de belangrijkste ministeries op en besloten zij een volkstelling te houden. Ook besloten zij een nieuwe stad te stichten aan de rivier de Potomac tussen de staten Virginia en Maryland: de hoofdstad Washington.

Volgens Christie's zijn er slechts drie in leer gebonden exemplaren van de eerste grondwet bewaard gebleven. Het document dat nu onder de hamer komt, was eigendom van een particuliere stichting.