ROME - Het Openbaar Ministerie in Rome heeft de opening gelast van het graf van maffiabaas Enrico De Pedis.

Dat moet duidelijk maken of de 15-jarige Emanuela Orlandi, die 29 jaar spoorloos verdween, bij hem begraven is. Dat heeft de Italiaanse krant La Stampa woensdag bekendgemaakt.

Steeds weer duiken geruchten op dat de dochter van een koerier die bij het Vaticaan werkte, is vermoord en bij De Pedis te ruste is gelegd.

Vaticaan

Het lichaam van de vermoorde maffiabaas werd in 1990 met instemming van het Vaticaan bijgezet in de Sant' Apollinarebasiliek in het centrum van Rome. Dat was een bijzonder voorrecht, want zo'n bijzetting is normaliter alleen aan kardinalen en andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders voorbehouden.

Het Vaticaan heeft alle medewerking aan het onderzoek toegezegd. Het graf zal voor eind mei worden geopend en het gedenkteken wordt naar een begraafplaats overgebracht. Nadere details moet de Italiaanse justitie nog met het Vaticaan regelen.

Verdwijnen

Emanuela verdween op 22 juni 1983, toen ze onderweg was van haar school in Rome naar haar ouderlijk huis in het Vaticaan. In 2008 zei de vroegere vriendin van De Pedis dat de mensen die achter de ontvoering van het meisje zaten, ''in het Vaticaan'' te vinden waren.

Zij noemde aartsbisschop Paul Marcinkus, het vroegere hoofd van de bank van het Vaticaan, bij naam. Marcinkus moest wegens een schandaal in 1989 aftreden. In 2011 beweerde een oud-lid van de bende van De Pedis dat Emanuela was ontvoerd om het Vaticaan te dwingen geld dat De Pedis en zijn handlangers in de Vaticaanse bank hadden gestoken, terug te geven.