AMSTERDAM - Volgens Anders Behring Breivik bevat het psychiatrische rapport dat hem als ontoerekeningsvatbaar heeft verklaard voor tachtig procent leugens.

Dat heeft hij verklaard op de achtste dag van het proces tegen hem. Volgens Breivik is hij geestelijk gezond en moet hij niet worden veroordeeld tot opsluiting in een psychiatrische instelling.

Breivik sprak woensdag in de rechtbank in Oslo van ''kwaadaardige verzinsels''. Hij zei eerder dat er ''meer dan 200 leugens'' in staan.

Schizofreen

Over de geestelijke gezondheid van Breivik zijn twee rapporten verschenen die haaks op elkaar staan. Uit het eerste in november bleek dat hij ontoerekeningsvatbaar was. De psychiaters bestempelden Breivik als psychotisch en paranoïde schizofreen.

In een tweede onderzoek, dat begin deze maand bij de rechtbank werd ingediend, concludeerden deskundigen echter dat Breivik geestelijk gezond is.

Volgens de Noorse raad voor forensische geneeskunde is dit laatste rapport echter onvolledig. De twee psychiaters die dit concludeerden is om aanvullende informatie verzocht.

Vraag

De vraag of Breivik toerekeningsvatbaar is, vormt de spil van het proces van de 33-jarige Noor. Bij ontoerekeningsvatbaarheid zou Breivik vrijwel zeker worden opgesloten in een psychiatrische instelling in plaats van een gevangenis. Veel Noren willen juist dat hij levenslang in de cel verdwijnt.

Breivik zei dat voor een politieke activist er niets erger is dan te eindigen in een psychiatrisch ziekenhuis. "Dat haalt alles onderuit waar je voor staat."

Breivik heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood op 22 juli vorig jaar van 77 mensen, bij een bomaanslag in Oslo en bij een schietpartij op het eiland Utøya.

Alles over het proces tegen Breivik

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Proces Breivik woensdag 25 april