BRUSSEL - De Europese Unie onderneemt juridische stappen tegen Hongarije wegens ondemocratische ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland. 

Maar Brussel is wel tevreden met de Hongaarse concessies over de centrale bank van het land.

Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag bekend. De Europese Commissie stelde eerder dit jaar dat drie nieuwe Hongaarse wetten indruisen tegen Europese regelgeving.

Brussel vreesde voor de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank en eiste aanpassingen. Inmiddels zitten Boedapest en de commissie op één lijn, aldus de zegsman.

Obstakel

De betwiste onafhankelijkheid bleek een obstakel in onderhandelingen over internationale financiële steun voor Hongarije. Door de Hongaarse tegemoetkomingen verklaarde de Europese Commissie zich woensdag alsnog bereid tot overleg.

Brussel blijft echter moeite hebben met de wetten die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de nieuwe toezichthouder op de bescherming van data zouden bedreigen.

Pensionering

De commissie laakt onder meer de verplichte vervroegde pensionering van rechters, aanklagers en notarissen. Alleen dit jaar zou dat 236 rechters treffen; bijna 10 procent van alle magistraten.

De Europese Commissie vindt dat de rechtse regering van Viktor Orban de afgelopen tijd onvoldoende heeft gedaan om de bezwaren weg te nemen. Brussel stapt daarom naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Als Hongarije niet overstag gaat, dreigen boetes.