KIEV - Oekraïne heeft Duitsland woensdag gevraagd om een team van dokters te sturen voor de behandeling van oppositieleidster Joelia Timosjenko. 

De voor machtsmisbruik veroordeelde oud-premier ging vorige week vrijdag in hongerstaking nadat ze door cipiers zou zijn geslagen.

Oekraïne ontkent de aantijgingen van de 51-jarige Timosjenko. Ze zou uit zijn op politieke provocatie om zo de relatie van huidig president Viktor Janoekovitsj met de Europese Unie te schaden.

Door de veroordeling van Timosjenko besloot de EU gesprekken over een vrijhandelsovereenkomst op te schorten.

Oranjerevolutie

Timosjenko was een aanvoerster van de Oranjerevolutie van 2004. Ze kwam met bondgenoot Viktor Joesjtsjenko aan de macht, maar de twee raakten in onmin waarna Janoekovitsj in 2010 president van Oekraïne werd.

Vorig jaar werd Timosjenko veroordeeld tot 7 jaar celstraf. Ze zou haar macht hebben misbruikt toen ze als premier een gascontract met Rusland afsloot. Dat akkoord was volgens de huidige machthebbers nadelig voor Oekraïne.

Door nieuwe aanklachten kan Timosjenko nog eens 12 jaar celstraf krijgen.

Kritiek

Het vonnis stuitte op kritiek van de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU). Volgens westerse waarnemers is het proces tegen de grootste tegenstandster van president Janoekovitsj politiek gemotiveerd.

Rusland, dat vreest dat de bestaande gasafspraken tussen de twee landen op losse schroeven komen te staan, riep de autoriteiten op om menselijkheid te tonen in de zaak.

Onacceptabel

Als blijkt dat oppositieleidster Timosjenko inderdaad is geslagen door cipiers van haar cel in Oekraïne, is dat onacceptabel en buitenproportioneel. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering woensdag gezegd.