DÜSSELDORF - De Duitse politie heeft woensdagochtend invallen gedaan in diverse woningen en bedrijfspanden in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Ook een kantoor van de rechtspopulistische partij Pro NRW werd doorzocht. Drie personen zijn gearresteerd. Dat heeft de regionale omroep WDR gemeld.

De actie richtte zich op aanhangers van de extreem rechtse 'Vriendenkring Rade', liet een woordvoerder van de politie weten.

Noord-Rijnland-Westfalen is de deelstaat met de meeste inwoners en grenst aan Nederland. De politie deed invallen in Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat, Essen, Wuppertal en Radevormwald.

Misdaad

Justitie heeft 18 verdachten in het vizier. Zij worden ervan verdacht een misdadige vereniging te hebben gevormd. Zij zouden in wisselende samenstelling ''ernstige strafbare feiten, ook met gebruik van geweld'' hebben begaan. Daarbij ging het om onder meer zware mishandeling, bedreiging en opruiing.

In Radevormwald zouden er nauwe banden bestaan tussen de vriendenkring en Pro NRW. Zo zouden verscheidene leden van de kring namens de partij in commissies van de gemeenteraad zitten.