PYONGYANG - Noord-Korea is in het bezit van 'krachtige mobiele wapens' die in staat zijn de Verenigde Staten te treffen. 

Dat heeft plaatsvervangend maarschalk Ri Yong Ho van het Noord-Koreaanse leger woensdag gezegd. Noord-Korea vierde woensdag de 80e verjaardag van het leger.

Ho benadrukte het belang van het verdedigen van Noord-Korea tegen de Verenigde Staten en de zuiderbuur. Volgens Ho kunnen de wapens waarover Noord-Korea de beschikking heeft de VS 'met één klap' uitschakelen.

Maandag beweerde Noord-Korea al dat er 'speciale maatregelen' worden getroffen die de regering in Seoul in de as zullen leggen.

Aangenomen wordt dat Noord-Korea de beschikking heeft over kernwapens, maar niet over de technologie om langeafstandsraketten te voorzien van een kernkop. Afgelopen maand mislukte een poging een raket te lanceren.

Waarschuwing

China heeft Noord-Korea woensdag in verkapte bewoordingen gewaarschuwd geen nucleaire proef te doen. Aanleiding zijn berichten dinsdag dat Noord-Korea vrijwel klaar is met de voorbereidingen voor een nieuwe omstreden nucleaire proef.

"China is tegen alles dat de vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en noordoost Azië in gevaar brengt," zo luidde de boodschap van de Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken, Cui Tiankai. "Wij menen dat geen enkele partij iets moet ondernemen dat de spanningen laat oplopen."