ADDIS ABEBA - De Afrikaanse Unie heeft Sudan en Zuid-Sudan dinsdag 3 maanden de tijd gegeven om tot een vredesakkoord te komen.

Anders zullen ''passende maatregelen'' tegen beide landen worden genomen. Dat heeft de gedelegeerde voor veiligheidszaken van de unie, Ramtane Lamamra, tegen verslaggevers in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba gezegd.

Zuid-Sudan werd in juli vorig jaar onafhankelijk van Sudan. De twee landen ruziën over de grensstreek, waar veel olie onder de grond zit. Twee weken geleden nam Zuid-Sudan het olierijke gebied rond het Sudanese stadje Heglig in.

De regering in Juba trok naar eigen zeggen de legermacht eind vorige week uit het gebied terug, maar de Sudanese president Omar al-Bashir zei dat zijn strijdkrachten de Zuid-Sudanezen hadden teruggedrongen. Maandag en in de nacht van maandag op dinsdag bombardeerde de Sudanese luchtmacht grensplaatsen in Zuid-Sudan.

De Afrikaanse Unie roept beide landen op alle vijandelijkheden onmiddellijk te staken, hun militairen uit het buurland terug te trekken, opstandelingen niet langer te steunen en af te zien van ''ophitsende'' uitlatingen.