CAIRO - De kiescommissie in Egypte heeft oud-premier Ahmed Shafiq dinsdag uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen.

Dat gebeurde nadat de regerende militaire raad de kandidatuur van hoge functionarissen onder oud-president Hosni Mubarak onmogelijk had gemaakt.

Shafiq (61) was eind januari 2011 de laatste premier die Mubarak benoemde. Enkele weken later trad de president, die Egypte sinds 1981 had geregeerd, onder druk van massale protesten tegen zijn bewind af. Shafiq stapte op 3 maart 2011 op.

Eerder deze maand schrapte de kiescommissie tien kandidaten. Onder hen waren het vroegere hoofd van de inlichtingendienst, Omar Suleiman, en Khairat al-Shater van de Moslim Broederschap.

Donderdag

De kiescommissie publiceert naar verwachting donderdag de lijst van kandidaten. De maatregel van de militaire raad treft niet een van de belangrijkste kandidaten, Amr Mussa.

Voordat hij in 2001 secretaris-generaal van de Arabische Liga werd, was hij minister van Buitenlandse Zaken. De maatregel heeft echter alleen betrekking op de laatste 10 jaar van Mubaraks presidentschap.

Een van de andere overgebleven kandidaten is Mohammed Mursi, hoofd van de politieke vleugel van de Moslim Broederschap.

Alles over de situatie in Egypte in ons dossier