TEL AVIV - Iran wil net als nazi-Duitsland miljoenen Joden vernietigen en werkt aan een nucleair arsenaal om dat mogelijk te maken.

Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd in een radio-interview.

Volgens Netanyahu is er alleen een verschil in motivatie tussen het islamitische Iran en nazi-Duitsland.

''Het is duidelijk dat zij het niet in de naam van een superieur ras maar in naam van een superieure religie willen doen.’’

Vernietiging

De premier benadrukte dat de geschiedenis heeft aangetoond dat Joden het ernstig moeten nemen als ze met vernietiging worden bedreigd.

Netanyahu zei te hopen dat Iran onder de dreiging van internationale sancties nog stopt met zijn nucleaire programma. Anders is er voor Israël alleen nog de militaire optie, dreigde hij.

Anders dan tijdens de nazitijd in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw is er nu een weerbare Israëlische staat die zich militair kan verdedigen, zei de premier, die in de avond bij een herdenking voor nazi-slachtoffers is.

Sinaï

De Israëlische premier waarschuwde ook dat het Egyptische schiereiland Sinaï is veranderd in een soort Wilde Westen. Volgens hem wordt het gebied bevolkt door islamistische militanten die met Iraanse hulp wapens smokkelen en Israël aanvallen.

De woestijngrens tussen het Egyptische Sinaï en Israël was relatief rustig sinds een vredesverdrag in 1979. Maar de spanningen groeien er na de val van de Egyptische president Hosni Mubarak ruim een jaar geleden, constateert Israël.

Eerder deze maand meldde Israël dat er een raket vanuit de Sinaï was afgevuurd op de Israëlische badplaats Eilat, waar ook veel Nederlanders vakantie vieren. In augustus schoten indringers acht Israëli's dood, waarna Israël vijf Egyptische grensbewakers doodde.

Wegens de vele bomaanslagen op een gasleiding naar Israël heeft Egypte afgelopen weekend onverwacht de gasleveranties aan Israël gestaakt.

Netanyahu stelt dat er in de Sinaï terreurgroepen rondlopen van Hamas, de Islamitische Jihad en al-Qaeda die hulp krijgen van Iran. ''We zijn in voortdurend overleg met de Egyptische regering, die over deze situatie ook ongerust is.''

Benen breken

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zei zaterdag dat de situatie in Egypte nu zorgwekkender is dan in aartsrivaal Iran. Minister Avigdor Lieberman bepleit aanzienlijk meer militairen bij de grens met Egypte.

Maar de Egyptische interim-militaire leider waarschuwde voor elke schending van de grenzen. ''We zullen de benen breken van iedereen die ons probeert aan te vallen of in de buurt komt van onze grenzen''.

Om infiltranten te weren, bouwt Israël een hek op de grens met Egypte. Het hek van 266 kilometer van Eilat tot de Gazastrook moet eind dit jaar klaar zijn.

Het Israëlische antiterreurbureau herhaalde zondag een waarschuwing dat Israëli's beter niet naar de Sinaï kunnen reizen. Ze lopen daar te veel risico wegens aanvallen van militanten.