KIEV - De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko is dinsdag in hongerstaking gegaan. Ze heeft hiertoe besloten nadat ze naar eigen zeggen door gevangenisbewakers in elkaar was geslagen.

Timosjenko, die ernstige rugproblemen heeft en daarvoor in een ziekenhuis behandeld zou moeten worden, werd vorige week overgebracht naar een kliniek in de buurt van de gevangenis in Charkiv, in het oosten van Oekraïne.

Toen gevangenispersoneel de cel van Timosjenko binnenging om haar naar de kliniek te brengen, werd ze volgens haar advocaat bang en begon ze zich te verzetten. Daarop kreeg ze een klap in haar maag waarna ze flauw viel, aldus advocaat Serhij Vlasenko.

Een dag later werd ze echter weer teruggebracht naar de gevangenis, omdat ze weigerde behandeld te worden. Timosjenko heeft verklaard de door de regering toegewezen artsen niet te vertrouwen.

Geen bewijs

Het openbaar ministerie bevestigt dat Timosjenko tegen haar zin is meegenomen naar de kliniek, maar houdt vol dat gevangenispersoneel de wet niet heeft overtreden en dat er geen bewijs is dat de ex-premier in elkaar is geslagen.

"De betreffende persoon had haar spullen gepakt, was aangekleed, maar ging vervolgens op haar bed liggen en zei: 'Ik ga nergens heen'", aldus de openbaar aanklager.

Fysieke maatregelen

"Volgens de wet heeft het gevangenispersoneel het recht om fysieke maatregelen te treffen: ze werd opgetild, naar de auto gedragen en naar het ziekenhuis gebracht." De gevangenis weigerde commentaar.

Het Westen heeft herhaaldelijk kritiek geuit op Timosjenko's veroordeling. Het proces tegen de ex-premier werd gezien als politiek gemotiveerd.