BEIROET - In de wijk Barzeh in de Syrische hoofdstad Damascus zijn dinsdagochtend drie agenten van de inlichtingendienst gedood, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De groep gaf verder geen bijzonderheden. Elders in de stad explodeerde een legertruck bij het passeren van het Marjah-plein, nabij het Iraanse Cultureel Centrum.

De chauffeur van de truck en twee voorbijgangers raakten gewond. Volgens politieagenten ter plaatse wist de chauffeur waarschijnlijk niets van de explosieven die aan zijn voertuig waren bevestigd.

De Syrische autoriteiten hadden nog geen commentaar op beide voorvallen. Tegenstanders van president Bashar Assad nemen steeds vaker agenten en militairen van het bewind op de korrel.

Waarnemers

Een team waarnemers van de Verenigde Naties bezocht dinsdag Douma, een onrustige voorstad van Damascus. Het was hun tweede bezoek aan Douma binnen twee dagen.

Activisten maakten melding van beschietingen. Een activist in Douma liet via Skype weten dat hij van het bezoek had gehoord, maar wist verder geen bijzonderheden. "Het nieuws hier is erg slecht. Er zijn tanks en er wordt geschoten en het leger laat geen brandweerwagens toe."

Demonstraties

Bij eerdere bezoeken werden waarnemers begroet met demonstraties tegen de regering, wat de bewoners na het vertrek van de waarnemers moesten bezuren.

In de opstandige stad Homs werden maandag, daags na een bezoek van de waarnemers, meer dan dertig mensen gedood. In heel Syrië vielen volgens het Observatorium 55 doden.

Bestand

De VN-waarnemers moeten toezien op de naleving van een bestand. Hun aanwezigheid is onderdeel van een zespuntenplan dat is opgesteld door internationaal gezant Kofi Annan. De Syrische regering heeft zich daarin verplicht troepen en zware wapens terug te trekken uit bevolkingscentra, maar daar is nog weinig van terechtgekomen.

Er zijn nu elf waarnemers in Syrië, maar hun aantal moet worden uitgebreid tot driehonderd.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten