BENTIU - Gevechtsvliegtuigen uit Sudan hebben in de nacht van maandag op dinsdag drie grensplaatsen in buurland Zuid-Sudan aangevallen.

Bij de nieuwe bombardementen is een onbekend aantal mensen gewond geraakt, zeggen de autoriteiten in het zuiden.

Het overwegend christelijke Zuid-Sudan werd vorig jaar onafhankelijk van het islamitische Sudan. De beide landen ruziën over de grensstreek, waar veel olie onder de grond zit.

Maandag had de Sudanese luchtmacht ook al bombardementen uitgevoerd in Zuid-Sudan. Daarbij waren enkele doden gevallen.

Oorlogsverklaring

Volgens de president van Zuid-Sudan, Salva Kiir, heeft Sudan met de luchtaanvallen de oorlog verklaard. Het leger van Zuid-Sudan is verdeeld en slecht bewapend, en is daardoor geen partij voor de grote buur.

De president van Sudan, Omar al-Bashir, sloeg vorige week dreigende taal uit. Hij noemde de zuidelijke machthebbers insecten die ''volledig vernietigd'' moeten worden.

Militaire opbouw

Het Satellite Sentinel Project, dat via satellieten de (militaire) siuatie in de grensregio in de gaten houdt, spreekt van een groeiend aantal gevechtstoestellen op luchtmachtbases in het zuiden van Sudan. 

De luchtmacht van Sudan beschikt over omstreeks 80 toestellen van voornamelijk Russische en Chinese makelij waarmee luchtaanvallen kunnen worden uitgevoerd.