OSLO - De bom die Anders Behring Breivik vorig jaar in Oslo liet ontploffen sloeg een gat van 2 meter breed, dat reikte tot in de ondergrondse parkeergarage.

Dat blijkt uit een foto die een getuige dinsdag liet zien aan de rechtbank in Oslo, meldde de BBC.

Breivik liet op 22 juli een bus met explosieven ontploffen voor het kantoor van premier Jens Stoltenberg van de Arbeiderspartij. Breivik gebruikte kunstmest, diesel en aluminium om een bom van 950 kilo te maken.

Hierdoor kwamen acht mensen om het leven. Op de zevende dag van het proces tegen Breivik worden getuigen gehoord over deze bomaanslag.

Een andere getuige, die werkte als bewaker op de dag van de aanslag, vertelde hoe hij op camerabeelden de auto zag parkeren. Daar stapte een man uit, die gekleed was als een bewaker.

De getuige zoomde in op het nummerbord voor het voertuig ontplofte. ''De beelden op de helft van onze schermen verdwenen. Er klonk een diep gerommel, het hele blok schudde, het plafond boog als water.''

Trauma

De bewaker vertelde ook dat de bom een van zijn collega's doodde. Andere collega's zijn niet meer in staat te werken door het trauma dat zij opliepen op de dag van de aanslag.

Svein Olav Christensen, een explosievenexpert van de overheid, zei dat uit een reconstructie en simulaties bleek dat de bom van Breivik net zo'n klap gaf als een bom met 300 tot 700 kilo van de explosieve stof TNT. Volgens hem was de lading makkelijk om te maken, de ontsteking was lastiger.

Verwarring

De politie zocht vlak na de bomaanslag naar een dader ''met een bruine huid''. Dat zei politieman Thor Langli dinsdag. Agenten zochten naar een donkerkleurige dader na het bekijken van beelden van bewakingscamera's.

Later zochten opsporingsambtenaren naar twee daders. Langli ging daarvan uit omdat mensen ter plaatse het uiterlijk van de dader verschillend beschreven.

Toen een brandweerman had gezegd dat hij een Scandinavisch uitziende man in een politie-uniform op de plek van het misdrijf had gezien, kwamen de agenten op het spoor van Breivik.

Agenten kregen de opdracht de Noor in het uiterste geval neer te schieten. Langli zei ook dat agenten er rekening mee hielden dat er meer bommen zouden ontploffen.

Alle berichten over het proces tegen Breivik in ons nieuwsdossier

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Proces Breivik behandelt bomaanslag