JERUZALEM - De Israëlische regering heeft drie plaatsen waar joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever volgens de regels zich niet mochten vestigen, toch gelegaliseerd.

De regering van premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond besloten drie gemeenschappen, Bruchin, Rechelim en Sansana te 'formaliseren' , aldus een dinsdag verspreide verklaring.

Daarmee stemt de regering in met de kolonisatie van gebied dat daarvoor officieel niet was bestemd. Internationaal recht verbiedt elke kolonisatie van bezet gebied. Israël heeft bezette Palestijnse gebieden gekoloniseerd en geannexeerd sinds het begin van de bezetting in 1967. Dat is nu het voornaamste obstakel voor een vredesakkoord tussen Israëli's en Palestijnen.

Ramallah

Israël zou een andere nederzetting voor 1 mei met de grond gelijkmaken, maar wil de sloop nu uitstellen. Dat moet Jeruzalem de tijd geven om een andere oplossing te vinden voor Ulpana, dat bij het Palestijnse Ramallah ligt.

De Palestijnse leiders in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, hebben het besluit onmiddellijk veroordeeld. Volgens hen kan het worden opgevat als een negatief antwoord van Netanyahu op het Palestijnse verzoek om de kolonisatie te stoppen.