AMSTERDAM - Het is zeer waarschijnlijk dat Joran van der Sloot binnen enkele maanden wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dat zegt zijn advocaat Jose Jimenez Navarro maandag. Behalve de lopende beroepsprocedure staat volgens de raadsman niets uitlevering in de weg. Jimenez zal de Nederlander overigens niet bijstaan in de uitleveringszaak.

De advocaat laat weten al heel lang geen geld meer van Van der Sloot te hebben ontvangen. Ook heeft hij het naar eigen zeggen verschrikkelijk druk en vindt hij de verantwoordelijkheid te groot om de uitlevering van Van der Sloot erbij te doen.

Jimenez Navarro blijft formeel wel de advocaat van de Nederlander en zoekt hem nog regelmatig op in de Piedras Gordas-gevangenis. Hij betwijfelt of iemand anders hem bij kan staan. "Hij kan niemand betalen", zegt Jimenez.

Beroep

Er loopt nog een beroep tegen de veroordeling van Van der Sloot tot 28 jaar gevangenisstraf. "Er is nog geen definitieve straf, daar moet de hoge raad in Peru nog een beslissing over nemen voordat Van der Sloot uitgeleverd kan worden", zegt Jimenez.

Het beroep dat de advocaat kort na de veroordeling van Van der Sloot aantekende, heeft al behoorlijke vertraging opgelopen. Jimenez neemt het beroep overigens wel voor zijn rekening.

Van der Sloot wordt in de VS verdacht van afpersing van de familie Holloway. Hij beloofde voor 250 duizend dollar de vindplaats van het lichaam van Natalee Holloway prijs te geven.

Incasseren

Uiteindelijk gebeurde dit niet, maar Van der Sloot incasseerde wel 25 duizend dollar, waarmee hij naar Peru vertrok. De Nederlander is hoofdverdachte in de zaak rond de verdwijning van de tiener in mei 2005. Zij is inmiddels doodverklaard.

Als Van der Sloot wordt veroordeeld in de VS hangt hem daar een straf van 25 jaar cel boven het hoofd. Maar na de uitspraak moet hij terugkeren naar Peru om de straf voor de moord op Stephany Flores uit te zitten. Jimenez denkt dat de Nederlander vervolgens niet naar een Amerikaanse cel hoeft, omdat er een regeling zal komen waarin de straf in Peru als genoegdoening geldt voor het toekomstige vonnis in de VS.

Alles over Joran van der Sloot