WASHINGTON - De Verenigde Staten verdenken een Chinees bedrijf ervan onderdelen voor een militair voertuig te hebben geleverd aan Noord-Korea.

Het zou gaan om het chassis voor een grote truck waarop een raket wordt vervoerd. Truck en raket waren te zien op de grote militaire parade die vorig weekend in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang werd gehouden. Dat zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris zaterdag.

De VS houden er rekening mee dat de Chinese fabrikant dacht dat het geleverde chassis voor civiele doeleinden was bestemd.

Dat zou betekenen dat er geen sprake is van een opzettelijke overtreding van VN-sancties. Niettemin zullen de VS er bij Peking op aandringen zich te houden aan het internationale verbod op wapenleveranties aan Noord-Korea, aldus de regeringsfunctionaris.

Spanning

De spanningen rond Noord-Korea zijn recent opgelopen door de lancering van een raket, die volgens het regime in Pyongyang was bedoeld om een satelliet in de ruimte te brengen.

De VS en bondgenoten gaan ervan uit dat Noord-Korea een langeafstandsraket testte. De lancering mislukte overigens. Na twee minuten viel het projectiel in zee. Analisten verwachten dat Noord-Korea binnenkort een derde kernproef zal houden.