OSLO - Om tot zijn moordaanslagen in Oslo en op het eiland Utoya te komen heeft Anders Behring Breivik moeten leren zijn emoties helemaal uit te schakelen. 

Dat heeft de 33-jarige rechts-extremist vrijdag verklaard op de vijfde dag van het proces tegen hem in de Noorse hoofdstad. 

''Men moet gevoelsmatig afgestompt zijn, dat kan men oefenen'', zei hij. Tot 2006 was hij naar eigen zeggen normaal, daarna heeft hij zich ''ontmenselijkt'', een proces dat jarenlang heeft geduurd.

''Men kan iemand niet doden, als men mentaal niet is voorbereid''.

Breivik is naar eigen zeggen geen narcist die alleen maar van zichzelf houdt. ''Ik voel een grote liefde voor dit land. Dat is niet normaal, maar zo ben ik.''

Al-Qaeda

Breivik verwierf de vaardigheden voor het maken van een bom op internet. Hij bestudeerde aanslagen die Al-Qaeda-strijders en andere terroristen pleegden en las meer dan zeshonderd handleidingen voor het vervaardigen van een explosief.

"Ik heb al hun acties bestudeerd, wat ze verkeerd deden en wat ze goed deden", zei Breivik over Al-Qaeda.

Met name de bomaanslag op het World Trade Center in New York in 1993 en de bomaanslag door Timothy McVeigh in Oklahoma City in 1995 waren belangrijk lesmateriaal, aldus Breivik.

Barbaars

Breivik erkende dat zijn daden, waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen, "gruwelijk" en "barbaars" zijn. Hij herhaalde voor de rechtbank dat Noorse en Europese media zijn actie "noodzakelijk" hebben gemaakt, omdat die ultranationalisten als hij "systematisch censureren" en uitsluiten van de democratie.

Hij zegt tijdens het proces met opzet 'technisch' taalgebruik te bezigen om zijn zelfbeheersing te bewaren. "Als ik normalere taal zou gebruiken denk ik dat ik er sowieso niet over zou hebben kunnen praten." Veel nabestaanden zijn geschokt door de zakelijke wijze waarop Breivik over zijn daden spreekt en het gegeven dat hij in het geheel geen berouw lijkt te hebben.

Schild

"Ik kan ervoor kiezen het mentale schild weg te nemen, maar ik kies ervoor dat niet te doen (...) omdat ik het niet zou overleven", zei Breivik in antwoord op een vraag van een advocaat waarom hij geen empathie toonde. Hij zei zich te vergelijken met een Japanse 'banzai'-krijger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en zei dat veel Noren 'verwijfd' zijn en zich vooral bezighouden met 'koken en het tonen van emoties'.

Zelfmoord

Nadat Breivik de 69 mensen op het eiland had doodgeschoten, overwoog hij zichzelf door het hoofd te schieten. Toen een helikopter het eiland naderde, vroeg hij zich af of hij wilde blijven leven.

Hij wist dat Noorwegen hem zou haten en dat de rest van zijn leven een nachtmerrie zou zijn. Toen bedacht hij zich, omdat hij in zijn manifest had geschreven dat hij wilde blijven leven om vanuit de gevangenis verder te vechten.

YouTube

Op de eerste dag van het proces toonde Breivik wel emoties en hield hij het niet droog toen in de rechtszaal een propagandavideo werd getoond, die door Breivik zelf op YouTube was geplaatst. "Ik was niet voorbereid op die film", zei hij. "Het is een film die de strijd verbeeldt en alles waar ik van hou."

De vijfde procesdag draait om de moorden op het eiland Utoya en is een van de meest emotionele zittingen in het proces. De publieke tribune zit vol.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive