Uitwisseling passagiersgegevens EU en VS

STRAATSBURG - Europa en de Verenigde Staten blijven passagiersgegevens uitwisselen in de strijd tegen terrorisme. 

Een eerder bereikt, nieuw akkoord tussen de EU en de VS kreeg donderdag in het Europees Parlement in Straatsburg goedkeuring. De nieuwe deal zal de oude afspraken vervangen.

Luchtvaartmaatschappijen worden nu verplicht informatie over onder meer de geboortedatum en het creditcardnummer van alle passagiers van en naar de VS door te geven.

Ook maaltijdvoorkeuren tijdens de vlucht zullen worden uitgewisseld. De inlichtingendiensten gebruiken de gegevens om tijdig potentiële criminelen en terroristen te weren. Volgens Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) kan onder het akkoord ook drugs- en mensenhandel opgespoord worden.

Andere doeleinden

Tegenstanders, onder wie Europarlementariër Sophie In 't Veld van D66, die als rapporteur haar mede-Europarlementariërs had voorgesteld tegen het akkoord te stemmen, vrezen dat de Amerikanen de gegevens ook voor andere doeleinden gebruiken.

Het nieuwe akkoord is niet perfect, aldus Malmström. ''U hebt niet alles gekregen waar u naar hebt gevraagd, maar dit akkoord is veel beter dan het huidige akkoord."

Brussel moet zich volgens PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra niet met deze kwestie bemoeien. ''Persoonsgegevens zijn alleen van het individu, niet van bedrijven en zeker niet van Brussel.’’ Ook GroenLinks is gekant tegen het verzamelen van passagiersgegevens. Europarlementariër Judith Sargentini sprak van ''signaalpolitiek in plaats van efficiënte terrorismebestrijding’’.

Niettemin stemden 409 Europarlementariërs voor het nieuwe akkoord, tegen 226 nee-stemmen en 33 onthoudingen.

De Amerikaanse ambassadeur voor de EU William Kennard reageerde verheugd op de instemming. ''Dit is het bewijs van de sterkte transatlantische relatie en onze gezamenlijke inzet om onze burgers te beschermen.''

Uitwisseling passagiersgegevens uitgelegd

Lees meer over:
Tip de redactie