AMSTERDAM – Het merendeel van de Europeanen heeft de armoede in het afgelopen jaar zien toenemen als gevolg van de financiële crisis.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd Europees onderzoek (pdf). Tachtig procent van de Europeanen vindt dat de armoede in het eigen land is toegenomen.

Ook Nederlanders vinden dat: 77 procent heeft in de afgelopen twaalf maanden meer armoede ervaren.

In de probleemlanden Griekenland, Spanje en Portugal vindt meer dan 90 procent van de inwoners dit. Opmerkelijk is dat ook Fransen veel meer armoede ervaren (93 procent).

Nederland

In bijna alle landen zeggen mensen dat hun eigen financiële situatie erop achteruit is gegaan. Het merendeel van de Europeanen denkt bovendien dat één op de vijf mensen in hun land arm is.

Nederland is wat dat betreft nog een van de positiefste landen van de Europese Unie: slechts eenderde van de Nederlanders denkt dit.

Twintig procent van de Europeanen zegt dat hun huishouden in het afgelopen jaar volledig zonder geld kwam te zitten, waardoor ze op een gegeven moment zelfs moeite hadden om essentiële producten te kopen en belangrijke rekeningen te betalen.

Armoedegrens

Onlangs werd bekend dat in 2010 bijna een kwart van de Europeanen op of rond de armoedegrens leefde. Bovendien is 27 procent van de armen een kind tot 17 jaar.

Nederland behoort tot het rijtje met de minste armen. 15 procent van de Nederlandse bevolking heeft een inkomen onder de 60 procent van het gemiddelde inkomen, of kan de huur niet opbrengen, rekeningen niet op tijd betalen of boodschappen doen. In Bulgarije, Roemenië en Letland wonen relatief de meeste arme mensen.