BRUSSEL - De NAVO verlangt dat haar lidstaten en haar bondgenoten na 2014 een eerlijk deel van de kosten op zich nemen voor de Afghaanse veiligheidskrachten. 

Het is goedkoper de Afghaanse militairen en agenten te financieren dan zelf troepen in het land te houden.

Dat benadrukte secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten zijn daar bijeen voor overleg over de toekomst van Afghanistan na de geplande terugtrekking van de buitenlandse gevechtstroepen eind 2014.

We moeten ervoor zorgen dat we de winst kunnen vasthouden die we hebben geboekt met zo veel investeringen in mensen en middelen, aldus de NAVO-topman.

Rasmussen bevestigde dat vanaf 2015 jaarlijks zo'n 4,1 miljard dollar nodig is voor de Afghaanse veiligheidstroepen. Dat bedrag was onlangs al genoemd door de Afghaanse president Hamid Karzai.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zouden elk jaar 2,3 miljard dollar voor hun rekening willen nemen. De rest moet dan van de andere NAVO-lidstaten, de NAVO-partners in Afghanistan en de Afghanen zelf komen.

De VS gaan uit van ongeveer 230.000 Afghaanse militairen en agenten in 2017. Maar eerst zal de troepenmacht nog groeien tot ruim 350.000 dit jaar, is het streven van de NAVO.