Noord-Korea verwerpt VN-veroordeling

PYONGYANG - Noord-Korea acht zich niet langer meer gebonden aan de overeenkomst met de Verenigde Staten om de testen met atoomwapens op te schorten en internationale inspecteurs weer toegang te geven tot het land.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd in een door het Noord-Koreaanse persbureau Knca verspreide verklaring.

Noord-Korea reageert daarmee op de veroordeling die de VN-Veiligheidsraad uitsprak over de lancering van een raket afgelopen vrijdag. De 15 leden dreigen de sancties tegen Noord-Korea te verscherpen.

Volgens Noord-Korea ging het vrijdag om de lancering van een satelliet. De Verenigde Staten en bondgenoten gaan ervan uit dat het stalinistisch regime een langeafstandsraket wilde testen.

De lancering mislukte overigens. De raket stortte al na een paar minuten in zee.

Uitbreiden

Het Noord-Koreaanse ministerie zegt in de verklaring dat het zijn ruimtevaartprogramma zal uitbreiden en versterken en zal doorgaan met het lanceren van raketten om satellieten ''die essentieel zijn voor economische ontwikkeling van het land'', in de ruimte te brengen.

Noord-Korea kwam in februari met de Verenigde Staten overeen zijn nucleaire activiteiten op te schorten in ruil voor voedselhulp. De VS hadden al gezegd dat de voedselhulp van de baan is.

Noord-Korea zegt nu van zijn kant de overeenkomst met de VS op en kondigt ''vergeldingsmaatregelen'' aan, zonder te specificeren wat die precies inhouden.

Lees meer over:
Tip de redactie