DEN HAAG - Twee Nederlandse F-16's zijn vrijdag Amerikaanse militairen in de Oost-Afghaanse provincie Badghis te hulp gekomen.

De Amerikanen werden aangevallen door opstandelingen.

De F-16's gooiden enkele bommen af. De inzet was succesvol, aldus een woordvoerster van het ministerie van Defensie dinsdag. Over mogelijke slachtoffers aan de kant van de rebellen kon zij niets zeggen.

De Nederlandse gevechtsvliegtuigen waren in de lucht voor een reguliere missie toen de Amerikanen om hulp vroegen. Het was de tweede keer dat de F-16's bommen gooiden sinds ze zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif om de politietrainingsmissie in Kunduz te ondersteunen.

Vorige maand gooiden twee Nederlandse F-16's een aantal bommen af om een aanval van opstandelingen op een Italiaanse legerbasis in de westelijke provincie Farah te stoppen.

Ongeluk

Voor de tweede keer deze maand is in het Nederlandse kamp in Kunduz per ongeluk een wapen van een Nederlander afgegaan. Dat gebeurde toen personeel een bunker binnenging nadat er een melding was gekomen over een mogelijke raketaanval.

Niemand raakte bij het incident gewond. De marechaussee onderzoekt het voorval. Op 1 april raakte een Nederlandse militair lichtgewond aan zijn been toen hij een ongecontroleerd schot loste.