KABUL - De regeringstroepen van Afghanistan hebben weer controle over de hoofdstad Kabul.

De troepen doodden hier 15 Talibanstrijders die sinds zondag westerse ambassades en het parlementsgebouw aanvielen, aldus veiligheidsfunctionarissen maandag.

Opvallend veel Talibanstrijders bleken te zijn doorgedrongen tot de zwaar beveiligde zone in Kabul, waar de Amerikaanse, Duitse, Japanse en Britse ambassades onder vuur werden genomen. Bij het parlementsgebouw ontstonden vuurgevechten met bewakers en parlementsleden, die vanaf balkons terugschoten op de Taliban. De gevechten duurden in totaal 17 uur.

Ook buiten Kabul pleegden de Talibanstrijders aanslagen en kwam het tot gevechten. De aanvallen waren een van de grootste gecoördineerde aanvallen in ruim 10 jaar oorlogsvoering in Afghanistan. In totaal zijn er 36 Talibanstrijders, acht militairen en drie burgers omgekomen, aldus het Afghaanse ministerie van Defensie.

Het Afghaanse leger kreeg bij de acties luchtsteun van de NAVO. De aanvallen vergroten wel de twijfels over de veiligheid in Afghanistan, nu de NAVO zich voorbereidt op het terugtrekken van de 130.000 manschappen eind 2014.

Diverse aanvallen in Kabul