BANNU - Bijna 400 gevangenen zijn zondag uit een gevangenis in het noordwesten van Pakistan ontsnapt na een aanval door gewapende islamitische militanten.

Dat heeft de politie gezegd. Meerdere mensen raakten gewond bij de actie. De militanten waren gewapend met geweren en raketgranaten. Van de in totaal 944 gevangenen, wisten er 384 te ontsnappen.

Onder de gevangenen die ontsnapten is een ter dood veroordeelde man die betrokken was bij een poging om de voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf te vermoorden.

De autoriteiten noemen hem ''een gevaarlijke gevangene'' en denken dat de bevrijdingsactie vooral op hem gericht was.

Taliban

De Pakistaanse Taliban, die nauwe banden onderhoudt met al-Qaeda, heeft de aanval opgeëist. ''We hebben honderden van onze kameraden bevrijd'', aldus een woordvoerder. De autoriteiten in Pakistan konden dat bericht echter nog niet bevestigen.

Het noordwesten van Pakistan wordt beschouwd als een belangrijke basis van de Taliban. Militanten uit de regio doodden bijna 5000 Pakistanen sinds juli 2007, toen het Pakistaanse leger een extremistische moskee in de hoofdstad Islamabad overviel.