SEOUL - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zondag voor het eerst in het openbaar een toespraak gehouden. Dat blijkt uit beelden van de staatstelevisie.

Hij deed dat op een plein in de hoofdstad Pyongyang ter ere van de stichter van het communistische land, zijn opa Kim il-Sung, die 100 jaar geleden werd geboren.

''Laten we gaan voor onze uiteindelijke overwinning'', zei hij wijzend met zijn vinger naar een juichende menigte militairen, die hun leider herhaaldelijk toezongen.

Kim Jong-un kwam in december vorig jaar aan de macht in Noord-Korea als opvolger van zijn overleden vader en dictator Kim Jong-Il.

Parade

Na de toespraak kwam de grote parade op gang. In ganzenpas marcherende soldaten trokken in dikke rijen voor de leider langs met daartussen voertuigen met raketten en raketlanceerinstallaties, tanks en artillerie. Vijf straaljagers scheerden over de hoofden.

Langs het paradeplein hingen gigantische portretten van de twee eerste leiders van het land. In het publiek zwaaiden duizenden mensen met namaakbloemen.

Kim Jong-un spreekt in het openbaar