HAMBURG - De Duitse regering onderzoekt of een Duits schip het embargo heeft geschonden door wapens en munitie te vervoeren die bestemd waren voor Syrië.

Dat heeft het Duitse blad Der Spiegel zaterdag op zijn site gemeld. Het zou volgens Der Spiegel gaan om het schip Atlantic Cruiser van een rederij uit het Noord-Duitse Emden, dat een Oekraïense firma had gehuurd.

De wapens zouden afkomstig zijn uit Iran en zijn ingeladen in Djibouti, waar ze werden gebracht door een Iraans vrachtschip.

Het schip werd vrijdag op 80 kilometer afstand van de Syrische havenstad Tartus stilgelegd, nadat de scheepsmakelaar die verantwoordelijk is voor de bevrachting zei te vermoeden dat er wapens aan boord waren.

''We onderzoeken aanwijzingen dat het embargo is geschonden'', aldus een woordvoerster van het Duitse ministerie van Economische Zaken.

Wapenembargo

Volgens het Oekraïense bedrijf bevinden zich geen wapens aan boord, maar elektrotechnische apparatuur die bestemd was voor de Turkse havenstad Iskunderun.

De Verenigde Naties hebben in 2007 een wapenembargo ingesteld tegen Iran wegens het omstreden atoomprogramma van dat land. De VN hebben ook een embargo tegen Syrië ingesteld wegens het geweld tegen de eigen bevolking.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier